Lorjé Consultants

Definitief einde 6%-tariefverbouwingswerkzaamheden per 30 juni 2015; wel 6%-tarief voor schilderen en stukadoren

Home  >>  Definitief einde 6%-tariefverbouwingswerkzaamheden per 30 juni 2015; wel 6%-tarief voor schilderen en stukadoren

De Tweede Kamer heeft op 16 juni jl. besloten toepassing van het 6% btw-tarief op verbouwingen en renovaties niet (nogmaals) te verlengen. Hiermee komt per 1 juli 2015 definitief een einde aan de toepassing van het 6%-tarief op de arbeidscomponent bij renovatie- en herstelwerkzaamheden van woningen die ouder zijn dan twee jaar. Dit geldt voorlopig echter niet voor schilder-, stukadoors- en isolatiewerkzaamheden aan dergelijke woningen. Ook na 1 juli 2015 kunnen deze werkzaamheden met toepassing van het verlaagde btw-tarief worden verricht.

Btw op renovatie en herstel woningen weer naar 21%

De btw op de arbeidscomponent van renovatie- en herstelwerkzaamheden aan woningen wordt vanaf 1 juli 2015 weer verhoogd naar 21%. Het moment waarop de verbouwing of renovatie is afgerond is bepalend voor het antwoord op de vraag of het 6%-tarief van toepassing is. Wordt de verbouwing of renovatie na 30 juni 2015 afgerond, dan is over het volledige project 21% BTW verschuldigd, ook als de deeltermijnen eerder met 6% BTW zijn gefactureerd.

Hiermee komt voorlopig echter geen einde aan de toepassing van het 6%-tarief voor schilder-, stukadoors- en isolatiewerkzaamheden aan woningen die ouder zijn dan twee jaar.

De staatssecretaris van Financiën heeft aangegeven dat als de schilder-, stukadoors- of behangwerkzaamheden deel uitmaken van een bepaald aannemingswerk, dat zij voor de tarieftoepassing dan mogen worden afgesplitst van de aanneemsom waardoor deze werkzaamheden óók na 1 juli 2015 tegen het 6%-tarief belast blijven. Voorwaarde is dat de werkzaamheden op de door de aannemer uitgereikte offerte en factuur wordt afgesplitst van het overige werk.

Het 6%-tarief voor isolatiewerkzaamheden geldt – net als tot en met 30 juni 2015 bij verbouwing en renovatie – alleen voor de arbeidscomponent. Ook bij het aanbrengen van (isolatie)glas en bij schilrenovatie kan het 6%-tarief (deels) worden toegepast (aanbrengen van isolerende gevelelementen).

Ik adviseer u om per 1 juli 2015 een duidelijk onderscheid op de factuur te (laten) maken tussen het verrichten van renovatie- en herstelwerkzaamheden van woningen (21%-tarief) en schilder-, stukadoors- en isolatiewerkzaamheden aan bestaande woningen (6%-tarief).

Voor de schilder- en stukadoorswerkzaamheden geldt bovendien dat het gebruikte materiaal mag worden meegenomen onder het 6%-tarief.